Rekapitulace

06.11.2010 19:41

 

Ritušce bylo půl roku. Ačkoli se to zdá neuvěřitelné je to tak! Z malého nemotory vyrosta mladá psí slečna a užíváme si všechny radosti i starosti tohoto věku. Kožíšek začal postrádat onu štěněcí nadýchanost a vůni, z chmýříčka se stal psí kožich, skoro dospělácký i když nečekaně hebký a jemný. Po taťkovi ho máme hustý a nad ocáskem se nám kroutí v malé černé vlnky, které jsou v nynějším vlhkém počasí ještě zřetelnější! Ocásek máme dlouhý jak týden před výplatou, delší než je u flatíků obvyklé a puberťákovi už se dělají prapory všude, kde mají být. Roste do krásy...I když neostříhaná, kukuč má neodolatelný, zvlášť když dělá "psí oči". Hlavu má jemnou s milým výrazem, dobře nasazené uši s vyšisovanými chlupy. Vzpomínka na léto. První stříhání nás teprve čeká, ale na zimu jí nechám pěkně zarostlou:)! Stříhat budeme až před naší druhou výstavou, kterou plánujeme na únor - DUO CACIB v Brně, kam se opět chystáme v nezměněné sestavě, tedy: panička s Rituškou a Zuzka s Arinkou! A to už nebude žádné zkušební kolo, nýbrž v únoru už budeme spadat do Mladých! Jestli se nám podaří vyběhat nějaký pěkný posudek záleží tentokrát hlavně na matce přírodě,jestli z Ritušky udělá slečnu nebezpečnou - háravku:)! Doufám tedy, že to přijde o trochu dříve nebo spíše o trošku později:)! Brnem tedy začneme (a pevně v to věříme) naši výstavní sezónu roku 2011 (!) a pak budeme směle pokračovat v krasojízdě zase až do listopadu, kdy ji (nejspíše) zakončíme v Praze (pokud nás nezastihne hárání číslo 2:).Chystáme se také navštívit klubovku v Oslavanech, už jen proto, že tam bude zajímavý rozhodčí! Tak uvidíme jak zhodnotí svoji "prapravnučku" :)! 

 

Za ty 4 měsíce co sdílíme jednu domácnost a co se naše životy propletly, abychom pak spolu kráčely bok po boku - pán a jeho pes - jsme se jedna od druhé naučily hrozně moc. Rita mě učí "mluvit" psí řečí a dovoluje mi proniknout do záhadné psí duše, uvést teorii v praxi a podílet se na dotváření charakteru tohoto úžasného tvorečka. A já jí zase učím jak se stát plnohodnotným členem lidské spolučnosti tak, aby svých chováním nebyla nikomu na obtíž - ba naopak, byla užitečným a vítaným společníkem! Umí toho spousta: sedni, lehni, čekej, zůstaň, vstaň, okolo, za mnou (= za paty), pac, druhou, přines, drž, nes, hledej, přines, obligátní neskákej, fuj a nesmíš, pomalu, hop, postoj a další "vychytávky" jako reagovat na pouhé signály rukou - beze slov. (ano, v nejbližší době očekávejte velkou aktualizaci sekce Výcvik:)! Někdy si "povídáme" jentak očima a to jsou pak chvíle, kdy jsme si blízké, bližší než při výcviku nebo hře.

 

Doufám, že v nadcházejícím půl roce ještě zdokonalíme lovecké schopnosti (ty naučené i ty vrozené) a společně složíme nějakou zkoušku! Řekla bych, že už máme za sebou takové to období poznávání se, že teď už víme co jedna od druhé můžeme čekat a co je ještě za hranicemi našich schopností (spíše mých:). Pokusím se maximálně využít lovecký potenciál mého psa, který Rituška bezesporu má, její lásku k vodě a nadšení s jakým nosí cokoliv v tlamce. Jak dalece se mi to podaří nemůžu předem slíbit, ale udělám pro to maximum, abych ji nezkazila nebo nechtěně a nevědomky nezafixovala nějaké zlozvyky. Ráda bych se poradila s někým zkušenějším a proto se jistě brzy vydáme na nějaké cvičiště, semináře a srazy.

 

Jsem moc vděčná, že jsem v kontaktu se Zuzkou Palasovou, která dělala štěňatům chůvu v prvních dvou měsících, že se na ní můžu vždycky obrátit, že spolu a s psisky chodíme na procházku a že společně prožíváme výstavy a podobné akce. Díky jí za to, že mi dělá fotografa:)! Zrovna dnes jsme měly sraz, hlavně kvůli focení, ale počasí nám nepřálo. Rády bychom vymyslely nějaký sraz pro všechna (nebo alespoň většinu) štěňata, tak uvidíme jak se nám zadaří:)! Zuzka se také pokouší naverbovat někoho dalšího na výstavy, tak držme palce:)!

Každopádně přejeme všem Black Lollákům, aby se měli stejně dobře jako doteď a rostli v krásné psy!

Rituško, přeji ti všechno nejlepší k "narozeninám", i když polovičním, přeju ti to celým svým srdcem!!!